Cat Flicks·Famous cats

Minoes

Een van de sterkste staaltjes van kattenliteratuur in de geschiedenis komt van de hand van Nederlands icoon Annie M.G. Schmidt. Zij schreef dit kinderboek al in 1970, de verfilming volgde in 2001. De film oogde – toen al- lekker kneuterig maar bleek een prachtig avontuur met een gelukkig einde.

Afbeeldingsresultaat voor carice van houten minoes

En passant wordt ook de kat-mensrelatie onder de loep genomen; in de film is deze behoorlijk symbiotisch. In de Volkskrant werd hoofdrolspeelster Carice van Houten toentertijd een ‘prachtige katse juf’ genoemd. Daar maak ik met alle liefde ‘katvrouw aller tijden’ van! Zij heeft zich voor deze rol alle poezenmaniertjes op sublieme wijze eigen gemaakt; spinnen, blazen en krabben doet zij als de beste. Maar ook haar mensenoutfits passen prima bij een katse juf. Hoe zij in een getailleerd groen mantelpakje met stiletto’s aan en een koffer in de hand uit een boom springt en op beide benen beland levert een prachtig beeld op! Wie dat al is vergeten of nog nooit heeft gezien, moet zelf maar een kijkje nemen.

Geef een reactie