Cat behaviour·Local sits

What’s up pussycat?

Zoals dat bij veel kattenbaasjes het geval is, was ook die van Oscar stapelgek op haar huisdier. Eerlijk is eerlijk, hij was dan ook beeldschoon. Een tabby met wit kleurpatroon en een bijzondere tekening: het leek net of hij ter hoogte van zijn neus een stevige snor had.
Daarbij was hij ook een communicatieve kat: hij miauwde bij de eerste kennismaking onmiddellijk naar je zodra je oogcontact met hem maakte. Als je hem dan antwoordde, ontstond er al snel een mooie dialoog! Soms was het klip en klaar wat zijn behoeftes waren. Als ik aan het aanrecht iets klaar stond te maken, stond hij er namelijk al snel rechtop tegenaan geleund om te kijken of er iets van zijn gading bij was.

Andere keren was hij wat mij betreft minder duidelijk. Als ik ‘s avond op de bank zat, gebeurde het regelmatig dat hij me benaderde. Dan miauwde hij doordringend en staarde me met een soortgelijke blik aan. Soms kwam hij op uitnodiging heel even naar me toe. Dan sprong hij op de bank, liep maximaal drie keer heen en weer over mijn schoot, om vervolgens nooit te gaan zitten. Kroelen boeide hem maar kortstondig. Alsof het hem niet was bevallen, wat hij had waargenomen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid probeerde hij mij ervan te overtuigen hem eten te geven, bedacht ik mij achteraf.

Problematischer vond ik het nachtelijke gemiauw. Dat hield hij zeker even vol! Ik had mij voorgenomen dat het in eenieders voordeel was dat ik deze aandachttrekkerij negeerden. Maar omdat Oscar – ondanks dat hij een flatkat was – gewoon (via het kattenluik op het balkon) naar buiten kon gaan, dreigde hij in mijn beleving ook de rest van de buurt wakker te maken! De ene keer dat ik uit bed sprong, omdat ik dacht dat hij in nood verkeerde, kwam hij mij vrolijk via het kattenluik tegemoet getrippeld.

Ook op de ochtend van vertrek, terwijl ik aan het pakken was, miauwde hij dat het een lieve lust was. Uiteindelijk moest ik tot de slotsom komen dat Oscar zich waarschijnlijk niet helemaal senang had gevoeld.
De avond van haar thuiskomst stuurde zijn baasje mij een foto: gezellig naast elkaar op de bank. Hij was niet van haar zijde geweken.

Geef een reactie