Cat Tunes

Van uitstel komt afstel

Opvallend genoeg gaan maar weinig nummers met het woord ‘cat’ erin echt over katten. ‘Cat in the cradle’ is een duidelijk voorbeeld hiervan. De inhoud van de tekst maakt duidelijk welk Nederlands gezegde daaraan verbonden is. De eerste coupletten handelen over een vader die nooit tijd voor zijn zoon heeft, want hij heeft het druk-druk-druk! Het laat zich raden dat mettertijd de rollen omgedraaid worden. De vaderfiguur gaat met pensioen en heeft eindelijk tijd met zijn zoon door te brengen, ditmaal heeft de zoon het te druk voor hem.
Ironisch genoeg schreef Harry Chapin het nummer kort na de geboorte van zijn zoon Josh in 1974, waarna het de hoogste regionen van de hitparade’s bereikte. Van meet af aan zei hij dat het nummer hem om die reden echt wat deed. Wellicht heeft het profetisch uitgepakt, want Chapin senior overleed al in 1981 aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Laten we hopen dat het motto ‘van uitstel komt afstel’ voor hen niet is uitgekomen…

Geef een reactie