Cat Tunes

Herinnering

Wie het over kattenmuziek heeft, kan de musical ‘Cats’ natuurlijk niet overslaan. Mijn eerste keus gaat daarbij zonder twijfel uit naar het epische ‘Memory’.
Hoewel ik het verhaal van de musical zelf als enigszins saai heb ervaren, is dit lied onvergetelijk. Glamourpoes van weleer Grizabella weet dat zij weldra zal sterven. Omdat haar uiterlijk niet meer is wat het was, werd zij de laatste jaren van haar leven door de jongere katten bespot en beschimpt. Voor zij dit leven verlaat en aan een volgend begint, wil zij nog eenmaal van zich laten horen.

Maar wie vertolkte dit hoogtepunt uit de musical, dat vereist dat de artieste ook de hoge noten kan halen, het best? Na het beluisteren van een keur aan zangeressen verkrijgt Elaine Paige uiteindelijk de voorkeur. Terwijl mijn eerste gedachte uitgaat naar Barbra Streisand.
Waarom? Omdat Paige in dit nummer, dat vereist dat de vertolkster flink uit kan halen, toch een hoge mate van ingetogenheid aan de dag weet te leggen. De manier waarop zij de opbouw van het lied weet uit te voeren is daarbij subliem.

Geef een reactie