Cat Tunes

Het jaar van de kat

Helaas, ook dit nummer heeft concreet gezien niets met poezen te maken. Al Stewart bezingt een grote liefde die hij klaarblijkelijk in het jaar van de kat beleefde. Zijn inspiratie voor de tekst haalde hij ten dele uit de film Casablanca, door te verwijzen naar Bogart, Lorre en de vrouw van zijn dromen.
Maar waar verwijst het ‘jaar van de kat’? In de Chinese astrologie wordt immers geen kat vermeld! Bij een optreden in de Royal Albert Hall in Londen in 2015 verklapte Stewart eindelijk het geheim. In de periode dat hij het nummer aan het schrijven was had hij een vriendin die zich met Vietnamese astrologie bezig hield. Op een dag lag een boek open op tafel, de pagina vertoonde de titel “Het Jaar van de Kat”. Over dat moment zegt Stewart: “Ik weet niet veel over veel dingen, maar ik herken een potentiële titel als ik er een zie en dit was er een!” Feitelijk houdt dit in dat de titel er eerst was, de rest van de songtekst volgde later. Omdat popmuziek nu eenmaal niet over poezen gaat, werd het thema van het lied… de liefde. In het jaar van de kat!

Deze live-versie van Year of the Cat is subliem!

Geef een reactie