Cat art·Love for cats

De katten van Matisse

Meerdere kunstenaars staan erom bekend dat zij kattenliefhebbers waren, Henri Matisse was een van hen. Terwijl de grootste liefde van zijn leven uiteindelijk de kunst was, liet hij slechts een gering aantal werken achter waarop katten een prominente rol innamen. De bekendste is wel die van zijn dochter Marguerite met een zwarte kat op schoot, mogelijk zijn favoriet La Puce.

Marguerite au chat noir – Henri Matisse (1910)

Wel bestaat er een groot aantal werken die aan Matisse worden toegeschreven, maar in werkelijkheid meer en minder goede imitaties zijn. Andere werken geven een knipoog naar de schilder, door bijvoorbeeld een kat toe te voegen aan een welbekend tafereel. Ziehier ‘Interieur, bocale de poissons rouges’ uit 1914, maar met toegevoegde zwarte kat van de hand van een onbekende schilder.

Afbeeldingsresultaat voor chat au poisson rouge matisse
Geen Matisse!

Uit de nadagen van zijn leven kennen wij ook een aantal foto’s van de artiest zelf met zijn lievelingen. Hij leverde een lange strijd met de ziekte kanker en was het laatste decennium van zijn leven aan bed gekluisterd. Veel van de foto’s stammen uit die periode. Menig kattenliefhebber weet heel goed wat een uitgelezen gezelschap de kat kan zijn! Naar verluidt voerde hij zijn favoriet La Puce zelfs brioches voor het ontbijt. De liefde zal ongetwijfeld tweerichtingsverkeer zijn geweest.

Afbeeldingsresultaat voor matisse cat
Matisse en muze

Geef een reactie