Cat art·Famous cats

De kat getransformeerd tot vrouw

Als er een kunstenaar is die veelvuldig gebruik maakte van dieren in zijn werken dan is het Marc Chagall wel. Zelf was hij van kinds af aan bijzonder verlegen, wat als verklaring wordt gebruikt voor zijn voorkeur voor zachte, of zelfs kwetsbare dieren: ezeltjes, kalfjes, geiten, lammetjes en nog veel meer.
Wellicht leidt het in 1926 ook wel tot een uitnodiging een klassieker uit de Franse literatuur te illustreren: de Fabels van Jean de la Fontaine. Opdrachtgever Ambroise Vollard, die in Frankrijk bekritiseerd werd voor het niet kiezen van een landgenoot voor de opdracht. Hij zag in elk geval dat Chagall en De La Fontaine hetzelfde gevoel voor esthetiek bezaten. Beiden bezaten het talent tegelijkertijd ‘naief en subtiel, realistisch en fantasierijk’ te zijn.
Het werk “De kat getransformeerd tot vrouw” spreekt mij enorm aan. De verhaallijn beschrijft een man die zoveel van zijn kat houdt, dat hij de ideale vrouw in haar meent te herkennen. Mensen die zich identificeren met hun huisdier, dat komt wel vaker voor. Maar ook mensen die hun geliefden willen veranderen in iets wat zij niet zijn gebeurt regelmatig in relaties. In De la Fontaine’s fabel lijkt alles goed te gaan, totdat… er een muis de revue passeert. Dan doet de vrouw des huizes wat een dame niet hoort te doen en meestal ook niet zal durven: de muis achterna jagen. Een kat verliest misschien wel haar haren, maar niet haar streken!

De kat getransformeerd tot vrouw

Geef een reactie